| Guide: Sådan laver du en podcast
1287
post-template-default,single,single-post,postid-1287,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Guide: Sådan laver du en podcast

Guide: Sådan laver du en podcast

Podcastens stigende popularitet kalder på en guide til, hvordan du selv kan komme i gang med at lave en podcast for dig selv eller for din virksomhed. Derfor har vi her lavet en guide til, hvordan du kommer i gang med at lave en podcast.

Dette er en forholdvis kort guide, for der er selvfølgelig rigtig mange andre ting, der skal tages i betragtning igennem hele forløbet. Hvis du har behov for sparring eller andet, så kontakt os på info@akkurator.dk

Find et emne og et navn
Det først du skal afklare med dig selv inden, du går igang med at optage, er hvad  din podcast skal handle om. Det kan være et afgrænset emne såsom en podcast om Bundesligafodbold eller et mere åbent emne såsom ‘en løs snak om ny litteratur’. Dog er det vigtigt, at der er en eller anden præmis for podcasten, for hvorfor ellers skulle lytterne trykke ‘afspil’?

Når du har fundet dit emne skal du finde på et godt navn til din podcast og lave et billede, der på en eller anden måde illustrerer, hvad din podcast handler om. Dette billede kan blandt andet bruges på iTunes. Det er en god idé at lave dette billede i skarpe farver, som skiller sig ud på iTunes ved siden af alle de sorte og hvide billeder.

Nu skal du overveje, hvordan formatet skal være. Skal det bare være en løs snak over en mikrofon? Skal der være montager? Og hvor lange skal episoderne være? Dette er selvfølgelig ting, der kan ændre sig undervejs, men du gør dig selv en stor tjeneste ved at fastlægge disse ting inden, du trykker på optageknappen. Det er en rigtig god idé at skrive disse ting ned og eventuelt lave et manuskript eller en synopsis over hvad, der skal ske i første afsnit og de efterfølgende.

Hvilken mikrofon skal du bruge?
Inden du går igang med at optage din nye og fantastiske podcast, så er vi nødt til at kigge lidt på, hvad du har at optage med. Der er desværre for mange gode podcasts, der dør, fordi de er optaget med computerens indbygget mikrofon. Det lyder ganske enkelt forfærdeligt, og det er der ingen, der gider at høre på i længden. Gør dig selv den tjeneste at bruge en smule penge på en mikrofon. Her er to gode bud til rimelig penge:

Blue Microphones Yeti
Yeti er en meget populær USB-mikrofon til rimelig penge. At det er en USB-mikrofon betyder, at du kan tilslutte den direkte til din computer uden at have et eksternt lydkort tilsluttet. Den er let at betjene og leveres med fod, så den let kan stå på et bord. Den har en rimelig størrelse, der gør, at den også er let at pakke væk igen.

Blue Yeti

 

RØDE NT1-A
Hvis du har et lidt større budget er RØDE NT1-A alle pengene værd. Rødes kondensatormikrofoner er nogle af de bedste, når det kommer til at lave speaks. De leveres med 10 års garanti, og selvom dette er en mikrofon til budgetpenge, så kan den give en meget professionel lyd. Pakken indeholder blandt andet en shock mount, der sikrer, at slag mod bordet eller andet ikke går i mikrofonen. Selve mikrofonen er envejsrettet, hvilket betyder, at den ikke opfanger baggrundsstøj bagfra mikrofonen.

Redigering af din podcast
Nu skal du så vælge, hvilket program du vil benytte til at optage og redigere din podcast i. Det er vigtigt at understrege, at der let kan opstå en softwarekrig i ‘hvilket program er bedst’-regi. Det er ikke vigtigt, hvilket program du bruger. Det er vigtigt, at din podcast er god og at du er tryg og glad for det program, du bruger. Her er nogle anbefalinger på gratis og betalte programmer.

Audacity
Gratis og meget populært redigeringsprogram. Det indeholder alle de funktioner, du får brug for til din podcast, og så er det også rimelig brugervenligt. Mange podcastere bruger dette. Det kan hentes her.

Reaper
Reaper er et meget stærkt og fleksibelt redigeringsprogram. Det har en lang prøveperiode og en meget billig pris, når prøveperioden er ovre. Det indeholder flere funktioner end Audacity og er mere brugervenligt. Hvis du har lidt penge at bruge, så er Reaper pengene værd. Det kan hentes her.

Hindenburg
Hindenburg er dyrt og kan ikke meget, som de andre ikke kan. Alligevel er der mange journalister, der sværger til dette program. Så hvis du har en stor mængde penge, så kan du fint købe det. Det kan hentes her.

Udgiv din podcast
Når du har optaget din podcast, og den er klar til at dele med hele verden, skal du have oprettet et RSS-feed til podcasten, så den kan komme på iTunes og på alle andre podcastapps.

Vi bruger selv spreaker.com, og det gør vi primært, fordi vi har et behov for at hoste flere podcasts på én gang. Der er mange muligheder derude, og de fleste af dem kan man afprøve gratis, inden man tager skridtet videre og betaler sig fra det.

Hvis du i forvejen bruger WordPress, findes der også plugins såsom Seriously Simple Podcasting, der kan håndtere dit podcastfeed for dig. Når du har dit podcastfeed skal du åbne iTunes og ude i menuen i højre side på podcast-oversigten, skal du trykke på send en podcast.

Husk vi kan kontaktes på info@akkurator.dk, hvis du har flere spørgsmål.

God fornøjelse!

19 Comments
 • Peter Malling
  Posted at 19:02h, 26 februar Svar

  Hvorfor optager man egentlig ikke bare podcasten på sin mobil, men med mikrofonen sluttet til, så man får en ordentlig lyd? Så vil man slippe for støjen fra PC’en. Jeg mener at have set, at man i hvert fald til Android kan få et program, hvor man kan tilslutte en USB-mikrofon, og jeg har netop bestilt en adapter, så jeg burde kunne tilslutte min Blue Yeti til min Huawei P9.

  Men der er måske en grund til, at det er bedre at bruge sin PC til at optage på?

  Mvh Peter.

  • Andrew Davidson
   Posted at 10:52h, 27 februar Svar

   Hej Peter,
   Du kan fint optage podcasten på din mobil med tilsluttet mikrofon, men jeg vil altid foretrække at optage min speak direkte igennem et lydkort ind i et redigeringsprogram på min computer. Min computer støjer ikke, så det vil ikke være noget problem. Grunden til, jeg foretrækker dette er, at jeg har langt bedre kontrol over optagelsen i et redigeringsprogram. Jeg kan meget hurtigere lytte til optagelsen igen, slette den, hvis den ikke er god nok, og optage forfra.

   /Andrew

   • Mette
    Posted at 09:24h, 22 marts Svar

    Hej
    Jeg overvejer lige som Peter om man ikke bare kan optage direkte på sin Iphone og direkte ind i fx hindenburg hvis man henter det som app?
    Mette

    • Andrew Davidson
     Posted at 09:32h, 22 marts Svar

     Hej Mette,
     Det kan du sagtens gøre, men som jeg også svarer til Peter, så får man bedre lyd gennem et lydkort. Det koster selvfølgelig penge, så jeg synes det er en helt fin start at optage via telefoner eller andet, og så kan man altid videreudvikle derfra. Held og lykke!

     /Andrew

 • Ole
  Posted at 18:11h, 23 april Svar

  Hej Andrew 🙂
  Jeg skal lige forstå det der med et “eksternt lydkort” ?

  Ole

  • Andrew Davidson
   Posted at 08:32h, 25 april Svar

   Hej Ole,

   Kan du måske være lidt mere præcis i dit spørgsmål? Hvis du spørger, hvorfor vi anbefaler et eksternt lydkort, så er det fordi, du opnår bedre lydresultater med sådan et, samt at du har mulighed for at sætte bedre mikrofoner til end du kan med en usb-port i din computer.

   /Andrew

 • Lene Fischermann
  Posted at 19:57h, 24 april Svar

  Hej Andrew, tak for din vejledning. Jeg vil også gerne lave min første podcast. Jeg har en Mac Air og den støjer heller ikke, så jeg kan vel bare tilslutte den til computeren? Hvor tæt på vil du anbefale, at man sidder på mikrofonen (Yeti) og hvor mange kan man sidde og tale sammen? Dbh Lene

  • Andrew Davidson
   Posted at 08:36h, 25 april Svar

   Hej Lene,

   Du kan sagtens tilslutte din Yeti direkte i din computer – så vidt jeg ved, så er det en USB-mikrofon, så den sætter du bare i en USB-port. Hvis du skal optage alene, så sæt dig tæt på, så opnår du bedst lyd. Hvis du ikke har et pop-filter, der tager de hårde p- og f-lyde, så skal du ikke sidde alt for tæt på. Hvis I skal være flere, der skal optages, så ville det allerbedste være, at I havde hver jeres mic. Hvis dette ikke er tilfældet, så kunne jeg med en hurtig google-søgning se, at Yeti’en kan indstilles, så man kan sidde to overfor hinanden og tale. Hvis I er flere kan lydniveauerne blive ujævne.

   /Andrew

 • Trine Ferdinand
  Posted at 10:28h, 12 september Svar

  Kan du anbefale en mikrofon som kan sættes til en iPhone, når man optager podcast?
  På forhånd tak:-)

 • Rosamunde
  Posted at 12:25h, 12 januar Svar

  Hej Andrew

  Hvis man er to der sidder overfor hinanden og optager, kan man da nøjes med en enkelt mikrofon? Og hvilken ville du da anbefale?
  Jeg kan se at du har linket til denne. Ville den kunne bruges?

  https://www.4sound.dk/studie/mikrofoner/kondensatormikrofoner/roede-nt-usb

 • Martin Busk
  Posted at 19:34h, 04 marts Svar

  Hej andrew.

  Tak for udførlighed. Jeg tror at jeg forstår alt, undtaget det med en RSS-feed. Vil du prøve at oversætte det for mig til letforståeligt sprog for en ikke IT-person?

  PFT.

  • Andrew Davidson
   Posted at 11:18h, 13 marts Svar

   Hej Martin,
   Kan du være lidt mere specifik i dit spørgsmål? Et RSS-feed er nødvendigt, så man kan som lytter automatisk kan hente din podcast ned via den app, de nu måtte bruge. Du opretter et RSS-feed – hvis du bruger en hos såsom Spreaker, så sørger de for at genere et for dig – som du tilføjer de relevante steder: iTunes/Apple Podcasts, osv.

 • Line Aoussar
  Posted at 09:54h, 27 april Svar

  Hej
  Hvilken mikrofon vil du anbefale jeg kan bruge, hvis jeg skal ud og lave optagelser gående, hvor jeg ikke kan have en større mikrofon med ?
  Hilsner
  Line

  • Andrew Davidson
   Posted at 08:10h, 30 april Svar

   Hej Line,
   Kan du uddybe, hvad du mener med gående?
   Venlig hilsen,
   Andrew

 • Christoffer Thrane
  Posted at 13:43h, 15 maj Svar

  Hej. Tak for inspiration.
  Hvis jeg gerne vil lave en podcast der involverer 2 lydoptagelser og derfor gerne vil bruge 2 mikrofoner hvilket setup er jeg så bedst tjent med hvis man er på et skrabet budget?
  Skal man bruge en mixer? eller er der en smart måde at bruge 2 telefoner på der hver i sær er hooked up til et headset?

  • Andrew Davidson
   Posted at 10:24h, 26 juli Svar

   Hej Christoffer,

   Jeg beklager det sene svar. Du skal bruge et lydkort, der har plads til to (eller flere) mikrofoner, eller også skal du have mikrofoner, der har usb-stik og som derfor kan plugges direkte i computeren.

 • Mette Sørensen
  Posted at 14:42h, 25 juli Svar

  Hej Andrew
  Jeg faldt over dette opslag via en Google søgning, så jeg ved ikke hvor vidt tråden stadig er aktiv. Men ihvertfald har jeg et spørgsmål.
  – Hvad menes der med ‘lydkort/eksternt lydkort’? Jeg tænker omkring hvor vidt det er noget som skal købes eller om der ér i de mikrofoner man køber til computeren?
  – Hvad menes der med ‘hosting’ sådan konkret?
  Jeg er lidt af en rookie på podcast området, så på baggrund af dette kan mine spørgsmål sikkert være mærkelige.

  Mah Mette

  • Andrew Davidson
   Posted at 10:23h, 26 juli Svar

   Hej Mette,
   1) Lydkort er en slags boks, som man plugger i sin computer med usb-indgang, og her kan man så sætte mikrofoner til. Mange nyere mikrofoner kommer dog også med usb, og der vil du ikke have brug for et lydkort.
   2) Hosting vil sige, at dine lydfiler skal ligge online et sted – en server af en art – der sørger for at filerne distribueres ud til de forskellige podcastapps, så folk kan lytte til dem. Vi bruger spreaker.com, men der er mange forskellige muligheder.

   Jeg håber det var hjælp og ellers så skyd mig en mail på info@akkurator.dk

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.