| Guide: Sådan laver du en podcast
1287
post-template-default,single,single-post,postid-1287,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Guide: Sådan laver du en podcast

Guide: Sådan laver du en podcast

Podcastens stigende popularitet kalder på en guide til, hvordan du selv kan komme i gang med at lave en podcast for dig selv eller for din virksomhed. Derfor har vi her lavet en guide til, hvordan du kommer i gang med at lave en podcast.

Dette er en forholdvis kort guide, for der er selvfølgelig rigtig mange andre ting, der skal tages i betragtning igennem hele forløbet. Hvis du har behov for sparring eller andet, så kontakt os på info@akkurator.dk

Find et emne og et navn
Det først du skal afklare med dig selv inden, du går igang med at optage, er hvad  din podcast skal handle om. Det kan være et afgrænset emne såsom en podcast om Bundesligafodbold eller et mere åbent emne såsom ‘en løs snak om ny litteratur’. Dog er det vigtigt, at der er en eller anden præmis for podcasten, for hvorfor ellers skulle lytterne trykke ‘afspil’?

Når du har fundet dit emne skal du finde på et godt navn til din podcast og lave et billede, der på en eller anden måde illustrerer, hvad din podcast handler om. Dette billede kan blandt andet bruges på iTunes. Det er en god idé at lave dette billede i skarpe farver, som skiller sig ud på iTunes ved siden af alle de sorte og hvide billeder.

Nu skal du overveje, hvordan formatet skal være. Skal det bare være en løs snak over en mikrofon? Skal der være montager? Og hvor lange skal episoderne være? Dette er selvfølgelig ting, der kan ændre sig undervejs, men du gør dig selv en stor tjeneste ved at fastlægge disse ting inden, du trykker på optageknappen. Det er en rigtig god idé at skrive disse ting ned og eventuelt lave et manuskript eller en synopsis over hvad, der skal ske i første afsnit og de efterfølgende.

Hvilken mikrofon skal du bruge?
Inden du går igang med at optage din nye og fantastiske podcast, så er vi nødt til at kigge lidt på, hvad du har at optage med. Der er desværre for mange gode podcasts, der dør, fordi de er optaget med computerens indbygget mikrofon. Det lyder ganske enkelt forfærdeligt, og det er der ingen, der gider at høre på i længden. Gør dig selv den tjeneste at bruge en smule penge på en mikrofon. Her er to gode bud til rimelig penge:

Blue Microphones Yeti
Yeti er en meget populær USB-mikrofon til rimelig penge. At det er en USB-mikrofon betyder, at du kan tilslutte den direkte til din computer uden at have et eksternt lydkort tilsluttet. Den er let at betjene og leveres med fod, så den let kan stå på et bord. Den har en rimelig størrelse, der gør, at den også er let at pakke væk igen.

Blue Yeti

 

RØDE NT1-A
Hvis du har et lidt større budget er RØDE NT1-A alle pengene værd. Rødes kondensatormikrofoner er nogle af de bedste, når det kommer til at lave speaks. De leveres med 10 års garanti, og selvom dette er en mikrofon til budgetpenge, så kan den give en meget professionel lyd. Pakken indeholder blandt andet en shock mount, der sikrer, at slag mod bordet eller andet ikke går i mikrofonen. Selve mikrofonen er envejsrettet, hvilket betyder, at den ikke opfanger baggrundsstøj bagfra mikrofonen.

Redigering af din podcast
Nu skal du så vælge, hvilket program du vil benytte til at optage og redigere din podcast i. Det er vigtigt at understrege, at der let kan opstå en softwarekrig i ‘hvilket program er bedst’-regi. Det er ikke vigtigt, hvilket program du bruger. Det er vigtigt, at din podcast er god og at du er tryg og glad for det program, du bruger. Her er nogle anbefalinger på gratis og betalte programmer.

Audacity
Gratis og meget populært redigeringsprogram. Det indeholder alle de funktioner, du får brug for til din podcast, og så er det også rimelig brugervenligt. Mange podcastere bruger dette. Det kan hentes her.

Reaper
Reaper er et meget stærkt og fleksibelt redigeringsprogram. Det har en lang prøveperiode og en meget billig pris, når prøveperioden er ovre. Det indeholder flere funktioner end Audacity og er mere brugervenligt. Hvis du har lidt penge at bruge, så er Reaper pengene værd. Det kan hentes her.

Hindenburg
Hindenburg er dyrt og kan ikke meget, som de andre ikke kan. Alligevel er der mange journalister, der sværger til dette program. Så hvis du har en stor mængde penge, så kan du fint købe det. Det kan hentes her.

Udgiv din podcast
Når du har optaget din podcast, og den er klar til at dele med hele verden, skal du have oprettet et RSS-feed til podcasten, så den kan komme på iTunes og på alle andre podcastapps.

Vi bruger selv spreaker.com, og det gør vi primært, fordi vi har et behov for at hoste flere podcasts på én gang. Der er mange muligheder derude, og de fleste af dem kan man afprøve gratis, inden man tager skridtet videre og betaler sig fra det.

Hvis du i forvejen bruger WordPress, findes der også plugins såsom Seriously Simple Podcasting, der kan håndtere dit podcastfeed for dig. Når du har dit podcastfeed skal du åbne iTunes og ude i menuen i højre side på podcast-oversigten, skal du trykke på send en podcast.

Husk vi kan kontaktes på info@akkurator.dk, hvis du har flere spørgsmål.

God fornøjelse!