| Podcasts fra den vide verden: Australien
1800
post-template-default,single,single-post,postid-1800,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Podcasts fra den vide verden: Australien

Podcasts fra den vide verden: Australien

Følgende blogindlæg er en del af en serie, der søger at udforske podcasts fra lande, som man måske ikke falder over hver dag. Det er klart, at vi får de fleste input fra USA, fordi de er så fremtrædende på feltet; England, fordi deres traditioner fra BBC ligger dybt i vores egne; Og selvfølgelig fra Danmark, fordi vi bor her og kaster os ud i podcasts på vores eget sprog. Men resten af verden har masser at byde på – tror jeg. For det slog mig, at jeg ikke kender særlig meget til podcasts i andre lande. 

Der er et hav af uudforsket territorie, og det skal undersøges. Vi starter serien med Australien. Hvis du selv har et særlig godt kendskab til et land, der producerer godt indhold, så tøv ikke med at kommentere eller sende os en mail!

Det er af rent personlige årsager, at vi starter med Australien. Jeg er selv halvt australsk og savnede en dag at være i landet hos min familie. Derfor gik jeg på jagt efter noget, der kunne dulme min hjemve. Og sådan blev idéen til den her blogserie plantet.

Her følger altså fem anbefalinger, der (forhåbentligt) kan starte din egen trang til at udforske de mange spændende podcasts fra the land down under.

Bowraville Murders (The Australian)
Australiens landsdækkende avis, The Australian, har kastet sig ud i en Serial-lignende historie om uopklarede mord i den lille by, Bowraville. Tre aboriginalbørn og -teenagere er enten fundet myrdet eller simpelthen bare forsvundet i 1990, men en morder findes aldrig. Det til trods for, at det virker til, at det lokale samfund har en ret stærk mistanke om, hvem der står bag. Sagen er betændt, fordi den også indbefatter en meget dyster periode i Australiens historie, som aldrig rigtig er blevet løst: Den hvide mands indtog i aboriginalernes land. Og fordi den mistænkte er en hvid mand, så er racespørgsmålet også en del af podcastens tematikker. 

The Australian har en hjemmeside til podcasten med en masse artikler og opdateringer om sagen, der netop er blevet genoptaget, muligvis på grund af podcastens popularitet.

Control Z (ABC)
Control Z (udtalt zed, fordi det er i Australien) handler om tech- og internethistorier. Det ville være nemt at sammenligne med endnu en ret kendt amerikansk podcast, Reply All, men det er ikke så langt fra. De to værter, Yasmin Parry og Will Ockenden, undersøger, hvad der bevæger sig i Internettets kringlede kroge. Historierne er velfortalte gennem interviews og speak. Rent personligt er jeg kæmpe fan af de her slags historier – jeg er vældigt glad for Reply All – så jeg har næsten slugt alle Control Zs afsnit. Jeg kan anbefale ’Malware Hunters’ og ’Magic Beans for the Internet’. 

Science is Golden (Sydney Morning Herald)
Science is Golden er en serie i seks dele, der bringer unikke perspektiver på australske opfindelser og videnskabelige opdagelser.

Hvis du har været i Australien, så ved du helt sikkert, hvad Vegemite er. Og nej, selvom jeg er halvt australsk, så bryder jeg mig ikke om det. Helt kort er det et mørkt smørepålæg, der ofte bruges i sandwich eller på toast. Det er simpelthen for underligt et madprodukt. I afsnittet ’The Man who Invented Vegemite’ kan du få svar på alle de spørgsmål, du må sidde inde med om Vegemite. Og hvis du ikke har nogle spørgsmål, eller måske ikke engang kender produktet, så bør du alligevel høre podcastafsnittet – blot for at få det mest rammende indtryk af spisen, der deler vandene.

Human/Ordinary (Sam Loy)
Human/Ordinary er Sam Loys personlige podcast, hvor han undersøger ting, der undrer ham. Ofte om ham selv. Han undrer sig over, hvorfor han spiser kød, når det egentlig er så skadeligt for jorden, så i et afsnit tager han tager ud for at se, hvordan en ko bliver slagtet. Men selvom det er spændende, så er det ikke derfor podcasten fangede min interesse.

Noget, som jeg synes er meget mere australsk og tusinde gange bedre end Vegemite, er australsk fodbold. Nej, det er ikke ligesom almindelig fodbold. Langt fra. Måske kan man kalde det en blanding af amerikansk fodbold og rugby. Men så alligevel ikke. For banen er oval. Og selvom det hedder Australian Rules Football – eller Aussie Rules Football, eller bare Footy – så sparker man ikke bolden rundt hele tiden. Man løber også med den. Men hvis du løber med den, skal du også drible, hvilket er vildt svært, fordi bolden er oval. 

Sam Loy proklamerer i starten af afsnittet, ’Pride, Passion & Glory’, at han altid gerne ville lave et afsnit om footy. Og det passer perfekt, for jeg ville rigtig gerne dele en podcast om AFL med jer, men de fleste af programmerne er almindelige sportsprogrammer med værter, der diskuterer de seneste kampe, og det kræver at man kender til sporten. Heldigvis faldt jeg over Human/Ordinary. Jeg kan varmt anbefale de andre afsnit, men Pride, Passion & Glory hjalp mig lidt på min hjemve, lydene fra kampen er fantastiske, også selvom det handler om Essendom Bombers. Go Port! Go the Crows! (Ja, jeg holder med to hold, men det er en helt anden historie…) 

True Stories (SBS)
De første to sæsoner af SBS True Stories har hver deres tema. Henholdsvis High School og Untold Australia, hvor hvert afsnit er fortalt og skrevet af en forfatter eller skribent. En historie fra deres eget liv. Men tredje sæson er anderledes, for det handler om en række bestialske mord og voldsomme episoder mod homoseksuelle i storbyen, Adelaide i South Australia. Det kan til tider være ret hårdt at lytte til nogle af historierne.

Historierne strækker sig fra start 70’erne og helt frem til i dag (2011, i hvert fald). Historierne er fortalt af journalisten, Mark Whittaker, der fungerer som fortæller og vært i hver episode af serien på fem afsnit. Lydbilledet er fyldt med lydeffekter, interviews og musik. Det ville ikke være helt galt at sammenligne True Stories med danske pendant Third Ear. 

Eftertanker

Rent personligt har det været vildt dejligt at gå på opdagelse i Australiens fantastiske podcastunivers. Der er simpelthen så mange spændende lytteoplevelser. Af samme grund har jeg måtte sortere i de podcasts, der kom med på listen i denne omgang, fordi jeg ikke har fået lyttet så godt til dem, som jeg gerne ville. Hvis du selv har lyst til at lytte videre, kan jeg her nævne podcasts som Phoebe’s Fall, Ballarat’s Children (også lavet af The Australian) og Paper Radio.