| Top 5 podcasts i 2016
1862
post-template-default,single,single-post,postid-1862,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Top 5 podcasts i 2016

Top 5 podcasts i 2016

Egentlig skulle dette indlæg udkomme lige op til jul, men i mellemtiden blev hjemmesiden altså hacket. Sikke en julegave!

Nu er den oppe at køre igen – forhåbentlig helt fejlfrit, og nu kan jeg så præsentere min personlige top fem over bedste podcasts i 2016. Men inden, du kan få den, så skal du ikke snydes for noget af Akkurators arbejde i løbet af året.

Domis – Salomons Palæ: Fra loge til bolig
En serie på fem afsnit om byggeprojektet, Salomons Palæ. Hør blandet andet om den næsten altødelæggende brand i sommeren, 2015, eller om frimurererne, der først holdt til i den eksklusive bygning.

Aarhus Letbane – På Sporet af Aarhus Letbane
2017 er året, hvor den nye letbane bliver en del af Aarhus’ offentlige trafik. Bag det kæmpemæssige projekt gemmer sig virkelig mange interessante historier. Vi hjælper Aarhus Letbane med at fortælle 12 af dem.

Northside – Det der skete, mens du festede
Hvem får en festival til at køre som en velsmurt maskine, når vi andre nyder musikken og fester igennem? I tre afsnit afdækker vi de tre dage, hvor Northside løber af stablen i Aarhus, men set idefra hele maskineriet.

ARoS Public – ARoS Public Podcast
Et månedligt nyhedsbrev, der dokumenterer ARoS’ spændende, nye, interaktive etage.

2017 kommer til at byde på flere virkelig spændende podcasts og samarbejder, så husk at hold dig opdateret på Facebook.


LISTEN

Heavyweight (Gimlet Media)

Heavyweight kom i kølvandet på Mystery Show, der har været en tidligere favorit. Måske er det stadig en favorit, men podcasten kører ikke længere – hvis man vil vide mere om dén sag, så læs her – men det gør Heavyweight til gengæld. Og jeg elsker Heavyweight.

Jonathan Goldstein har tidligere været på CBC Radio, men er altså nu en del af Gimlet-holdet. Første sæson af Heavyweight består af otte afsnit, hvor første udkom i september, og herefter udkom de nogenlunde regelmæssigt frem til november. Otte afsnit, der hver er opkaldt efter hovedpersonen i det gældende afsnit: Buzz, Galit, Tara, etc.

Heavyweight fik en del opmærksomhed for seriens andet afsnit, Gregor, der har fokus på netop Gregor, som for 20 år siden har udlånt et bokssæt med cd’er til musikeren, Moby, der ikke længe efter hittede stort med pladen, Play. Men nu vil Gregor gerne have sit bokssæt tilbage.

Hver episode fungerer på samme måde: det omhandler en situation eller oplevelse i dit liv, som har hængt ved lige siden, og nu vil du gerne ændre det. Vi kender det alle. The big ‘what if’. Afsnittene er derfor opkaldt efter de personer, hvis oplevelser Jonathan hjælper med at undersøge nærmere.

Men det er ikke bare dem, der er i fokus. Jeg synes Jonathan spiller lige så stor en rolle. Han er også nervøs, når forhold skal repareres, selvom det ikke er hans eget. Nogle gange er han selv mere involveret end bare som vært, andre gange lader han mikrofonen tale for sig selv, så at sige. Jonathans speak er nærværende, humoristisk, underfundig. Dejlig! Og introen til hvert enkelt afsnit, som egentlig ikke har noget med noget at gøre, er også noget at se frem til: Jonathan ringer til sin søster og irriterer hende med hans underlige påfund.

Reply All (Gimlet Media)

Vi tager lige én til fra Gimlet, inden jeg rykker videre til andre producenter. Jeg blev fan af Reply All lige fra deres første afsnit hos Gimlet, og nu har de i skrivende stund sendt afsnit #83 ud. Det nyeste afsnit er et meget godt eksempel på indholdet i Reply All: Det omhandler den omtalte Pizzagate, hvilket dækker over den helt sindssyge konspirationsteori om personer fra det demokratiske parti i USA, skulle bruge kælderen i et pizzaria i Washington D.C. til en omfattende børnepornoring.

Det er ikke hvert afsnit, der omhandler så sensitive sager, men de omhandler altid sager, der tager udgangspunkt i Internettet. Programmet er styret af de to værter, Alex Goldman og PJ Vogt, og det er ofte dem selv, der leverer historierne. Andre gange har de historierne fra andre på redaktionen. PJ og Alex er karismatiske, tilpas nørdede. Nogle gange bliver deres interne snakken måske lidt for meget, men historierne er altid fascinerende.   

Radiodrama: Stemmen (Danmarks Radio)

Jeg har tit haft et svagt punkt for DRs Radiodrama-afdeling. Stemmen lød for mig ikke særlig spændende, da jeg læste beskrivelsen, men jeg gav den en chance alligevel, og tog altså grueligt fejl. Jeg tror, jeg lyttede til første afsnit, da jeg tog opvasken helt alene om aftenen, og det var min anden fejl. Føj, den er uhyggelig. Til tider.

Hos DR beskriver de den på følgende vis: “Esther er en travl læge med mand og en teenagedatter. Alt virker perfekt, men Esther lider af vrangforestillinger og hun plages af en stemme i hovedet, der ikke vil gå væk.” Det dækker det sådan meget fint, men lydbilledet kom bag på mig. Den indre dialog som Esther har med Stemmen er skræmmende. Den går ind under huden på lytteren. Det betød, at jeg ikke lyttede til resten af podcasten om aftenen, fordi jeg følte, jeg blev lettere halvparanoid af det. Den her podcast skal altså lyttes til med høretelefoner Mikset er virkelig i top. Kommer Stemmen egentlig fra mit hoved?

OBS: Sørg for at lytte til Stemmen så hurtigt som muligt, for desværre så fjernes Radiodramas produktioner efter lidt tid. Jeg kan se udløbsdatoen for første afsnit er 30. april næste år.

SBS True Stories: Season 3 (SBS)

True Stories faldt jeg over i min research til indlægget om australske podcasts og blev virkelig overrasket over historiefortællingen og det meget fyldige lydbillede.

De to første sæsoner af SBS True Stories har hver deres tema, henholdvis High School og Untold Australia, hvor hvert afsnit er af forskellige forfattere. Men tredje sæson er anderledes i den forstand. I fem afsnit undersøger journalist og forfatter, Mark Whittaker, en række brutale og bestialske mord i byen, Adelaide, i Australien på homoseksuelle. Historierne er helt tilbage fra start 70’erne og frem til i dag.

Jeg vil lige advare om, at historierne kan være ret barske. Det er ikke rigtig til at forstå, at et land kan være så tilbagestående på nogle punkter, og jeg blev ærlig talt meget overrasket over at høre om nogen af sagerne.

Robert & Thetanerne (Third Ear X Politiken)

Third Ear gjorde det igen med Kvinden med den tunge kuffert: Folk sad og refreshede for at få det nyeste afsnit, og nogle var endda så heldige, så de kunne høre det sidste afsnit dagen før alle os andre dødelige, endda i en kirke, meget apropos tematikken i podcastserien. Men jeg går lige imod strømmen og sætter fokus på serien, de udgav før, Robert & Thetanerne.

Til forskel fra Kvinden…, hvor der var meget fokus på Krister Moltzens efterforskning, så fokuserer Robert & Thetanerne udelukkende på flere interviews med Robert, der er tidligere Scientolog. Her er i sandhed tale om den gode historie, og Robert fortæller den virkelig indlevende. Dette skyldes selvfølgelig også Third Ears fantastiske interviewteknikker. Engang i mellem bryder Krister ind og fortæller videre på historien eller leverer fakta, og det er sådan set de eneste stemmer, man hører i de tre afsnit. Pånær selvfølgelig Scientologys elskede leder, L Ron Hubbard, der er til stede i form af lyden fra en video.

Lydbilledet er virkelig stærkt produceret. Når historien mestendels er båret af interviewet med Robert, så efterlades der meget til fantasien, men der males virkelig ekstensive billeder ved hjælp af lydcollager. Et godt eksempel er, når Robert fortæller om en oplevelse, han har haft til en sommerfest, hvor hans daværende kæreste slår op med ham. Jeg har et ganske stærkt billede af, hvordan det ser ud og føles for Robert, og det er både på grund af hans beskrivelser og de fyldige lydcollager. Hvis man først er hoppet på Third Ear-vognen nu på grund af Kvinden…, så bør man virkelig lytte til Robert & Thetanerne, og selvfølgelig også det fantastiske Ringbindsattentet.